Η αξία του προεγχειρητικού ελέγχου και η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής χειρουργικής

Η αξία του προεγχειρητικού ελέγχου και η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής χειρουργικής

Πριν το χειρουργείο για καρκίνο μαστού, η ασθενής θα πρέπει να έχει προβεί σε όλες τις κατάλληλες εξετάσεις, ενώ θα πρέπει πριν την ημέρα της επέμβασης να έχει ταυτοποιηθεί η βλάβη με ιστολογική εξέταση. Με τον τρόπο αυτό, ο χειρουργός θα είναι σε θέση να επιλέξει τη σωστή τεχνική που θα εφαρμόσει για την κάθε περίπτωση.
Οι κατάλληλες προεγχειρητικές εξετάσεις είναι η μαστογραφία (tomosynthesis), το σύγχρονο υπερηχογράφημα μαστού με ελαστογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις και η μαγνητική τομογραφία. Για τις προεγχειρητικές εξετάσεις είναι σημαντικό να επιλέγονται κέντρα που διαθέτουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των προεγχειρητικών εξετάσεων, ο χειρουργός θ’ αποφασίσει εάν θα προβεί σε μαστεκτομή (αφαιρώντας όλο τον αδένα διατηρώντας το δέρμα και τη θηλή με ειδικές τεχνικές ογκολογίας και πλαστικής χειρουργικής) ή ογκεκτομή (αφαιρώντας ένα μικρό μέρος του μαστού ακολουθώντας τεχνικές ογκολογίας και πλαστικής χειρουργικής) με λεμφαδένα φρουρό, ενώ πολύ σημαντικός είναι επίσης ο υπολογισμός των διαστάσεων και των αποστάσεων του μαστού. Μετρώντας τις αποστάσεις, ο χειρουργός μπορεί να διαλέξει το σωστό εμφύτευμα στήθους, εάν ακολουθήσει μαστεκτομή.

Στην ογκεκτομή αφαιρείται μόνο ένα μέρος του μαστού όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε ένα τεταρτημόριο του μαστού. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές για την επιλογή της πιο κατάλληλης . Συνήθως, όταν στο στήθος εντοπίζονται μικροαποτιτανώσεις μ’ ένα ιστολογικό αποτέλεσμα καρκίνου in situ, τις περισσότερες φορές ο καρκίνος είναι εξαπλωμένος σε όλα τα τεταρτημόρια του στήθους (πολυκεντρικός) και γι’ αυτό η σωστή επιλογή είναι η μαστεκτομή.

Μετά το χειρουργείο

Μετά το χειρουργείο, η ασθενής έχει ανάγκη από στενή ιατρική παρακολούθηση, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια. Η ομάδα των γιατρών που παρακολουθούν την ασθενή, «Breast Unit», θα πρέπει να αποφασίσει για τη θεραπεία ή τις θεραπείες που θ’ ακολουθήσει η ασθενής, όπως ορμονοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμός ορισμένων ή όλων αυτών.
Η ασθενής, με τη σωστή θεραπεία και τη σωστή επιλογή της τεχνικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού , μπορεί να έχει εξαιρετικά καλό προσδόκιμο επιβίωσης και ίδια διάρκεια ζωής με μία γυναίκα που δεν είχε ποτέ καρκίνο του μαστού.