Διαγνωστικές εξετάσεις

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΑΣΤΟΥ

Αποτελεί βασική εξέταση για την ανίχνευση και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Είναι σημαντικό να γίνεται αυτή η εξέταση και στις γυναίκες κάτω των 35 ετών με πυκνό κυρίως μαστό. Το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει με έγχρωμο doppler 3D/4D απεικονίζοντας τρισδιάστατα μια μάζα, (ή/και) με ελαστογραφία μετρώντας τη σκληρότητα μιας μάζας. Ο υπέρηχος ΑΒUS είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος υπερήχου και εντοπίζει τον καρκίνο κυρίως σε πυκνούς μαστούς, προσφέροντας αυτόματη ογκομετρική απεικόνιση.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η ψηφιακή μαστογραφία τελευταίας γενιάς εξασφαλίζει την καλύτερη εικόνα, με ελάχιστη δόση ακτινοβολίας. Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση είναι μία τρισδιάστατη 3D απεικονιστική τεχνολογία που χαρακτηρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα καλοήθη και κακοήθη ευρήματα. Δίνει καλύτερη ανίχνευση αρχιτεκτονικών διαταραχών, σκιάσεων και μαζών σε σύγκριση με την 2D μαστογραφία. Oι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία μπορούν να πραγματοποιήσουν την εξέταση μεταξύ της 7ης και 14ης ημέρας του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Η ψηφιακή μαστογραφία με έγχυση ιωδιούχου σκιαγραφικού (CESM) είναι σαν μια απλή μαστογραφία αλλά έχει προηγηθεί η χρήση σκιαγραφικού. Αυτή η μέθοδος ενδείκνυται για πυκνούς μαστούς, μαστούς μετά από χειρουργείο, ή για τη διερεύνηση πολυκεντρικού καρκίνου. Η ασθενής δε χρειάζεται να είναι σε συγκεκριμένη φάση του κύκλου της.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣΤΩΝ (MRI)

H μαγνητική τομογραφία αποτελεί μία συμπληρωματική διαγνωστική εξέταση. Διενεργείται σε μαγνητικούς τομογράφους 1,5 Τesla και 3 Τesla με τη χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας. Έχει υψηλή ευαισθησία η οποία κυμαίνεται από 89 έως 100%. Οι οδηγίες για τη χρήση της είναι στις εξής περιπτώσεις:

 • Προεγχειρητική σταδιοποίηση (έκταση της νόσου, διερεύνηση άλλων εστιών που δεν έχουν απεικονιστεί στον ίδιο ή στον άλλον μαστό , πολυεστιακός ή πολυκεντρικός καρκίνος).
 • Διερεύνηση υποτροπής του καρκίνου
 • Μεταστατική νόσος (π.χ στους μασχαλιαίους λεμφαδένες)
 • Μετεγχειρητική παρακουλούθηση του μαστού
 • Για ύποπτα ευρήματα
 • Υψηλού κινδύνου ασθενείς (με ατομικό ιστορικό καρκίνο του μαστού ή ωοθηκών, φορείς μεταλλάξεων BRCA1 και BRCA2, μητέρα, αδερφή ή κόρη με καρκίνο του μαστού, άτυπη υπερπλασία των πόρων, λοβώδης νεοπλασία, ιστορικό ακτινοβόλησης θώρακα σε ηλικία μεταξύ 10 και 30 ετών)
 • Κατάσταση ενθεμάτων μετά από πλαστική χειρουργική
 • Για την ανταπόκριση της χημειοθεραπείας στον όγκο κατά την εισαγωγική χημειοθεραπεία (πριν το χειρουργείο).

Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να προγραμματίζεται μεταξύ 7ης και 14ης μέρας του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

PET-CT

Πρόκειται για εξέταση η οποία γίνεται στο τμήμα πυρηνικής ιατρικής. Πραγματοποιείται έγχυση γλυκόζης με μικρή ποσότητα ραδιοφαρμάκου. Αυτή η εξέταση είναι απαραίτητη στις ακόλουθες περιπτώσεις

 • Διερεύνηση μεταστάσεων σε λεμφαδένες
 • Διερεύνηση μεταστάσεων σε άλλα σημεία του σώματος
 • Αξιολόγηση θεραπειών στη μεταστατική νόσο