Για κακοήθεια

ΟΓΚΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές ογκοπλαστικής ώστε να υπάρχει εξαιρετικό ογκολογικό αλλά ταυτόχρονα και αισθητικό αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το χειρουργημένο στήθος να έχει μια μικρή ουλή σε σημείο που δεν θα φαίνεται μελλοντικά και απόλυτη συμμετρία με το άλλο στήθος. Σε αυτήν την περίπτωση αφαιρείται μόνο η βλάβη, με διατήρηση του υπόλοιπου μαστού, αφήνοντας υγιή όρια στο μαστό. Ύστερα από την ογκεκτομή η γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.

ΜΕΘΟΔΟΣ R.O.L.L (Radioguided Occult Lesion Localisation) ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.

Είναι μία πρωτοποριακή μέθοδος που χρησιμοποιεί η Dr. Iωάννα Γαλανού για τον εντοπισμό του μη ψηλαφητού καρκίνου στον μαστό (συνήθως λίγων χιλιοστών). Με την συγκεκριμένη τεχνική πραγματοποιείται ένεση τεχνητίου Τc99 μέσα στο ογκίδιο. Με αυτόν τον τρόπο στο χειρουργείο ανιχνεύεται με μεγάλη ακρίβεια η βλάβη χωρίς να αφαιρέσουμε παραπάνω υγιή ιστό έχοντας υγιή όρια εκτομής και ταυτόχρονα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτή η τεχνική γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο μαστού σε συνεργασία με το τμήμα πυρηνικής ιατρικής.

ΟΓΚΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ι.Ο.R.T
( Ιntraoperative Radiotherapy ) MEΣΑ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Γίνεται ογκεκτομή και συγχρόνως ακτινοθεραπεία γύρω από την περιοχή της ογκεκτομής με ρομπότ, χωρίς να υποβληθεί η ασθενής σε 1 μήνα ακτινοθεραπείας. Δυστυχώς αυτό το ρομπότ ακτινοθεραπείας δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Η Δρ. Γαλανού το χειρίζεται στη Ρώμη, στο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Κέντρο Ι.F.O. Έχει εξειδικευθεί στο πιο σύγχρονο μοντέλο στο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Κέντρο Ι.Ε.Ο στο Μιλάνο και στο Ογκολογικό Κέντρο Clinica Universidad De Navarra στη Μαδρίτη και ελπίζει σύντομα να εφαρμοσθεί και στη χώρα μας η συγκεκριμένη τεχνική.

ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

Γίνεται όταν είναι πολυκεντρικός ο καρκίνος, δηλαδή σε διαφορετικά σημεία του μαστού και όχι στο ίδιο τεταρτημόριο. Υπάρχουν πολλές σύγχρονες τεχνικές που δίνουν πολύ καλό ογκολογικό και αισθητικό αποτέλεσμα διατηρώντας την άλω θηλαία και θηλή, εφόσον γίνει ταχεία βιοψία πίσω από την θηλή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου . Η Δρ. Γαλανού χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζει και στο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό και Ερευνητικό κέντρο Regina Elena της Ρώμης για να προσφέρει στην γυναίκα όχι μόνο άψογο ογκολογικό αποτέλεσμα αλλά και αισθητικό.

ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΩ ΘΗΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΘΗΛΗΣ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Σε αυτό το χειρουργείο γίνεται μαστεκτομή και αποκατάσταση συγχρόνως xωρίς να χρειάζεται δεύτερο χειρουργείο. Αυτή η προηγμένη χειρουργική τεχνική πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα ενθέματα άριστης ποιότητας με ή χωρίς πλέγμα. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται ταχεία βιοψία μέσα στο χειρουργείο πίσω από τη θηλή για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει καρκίνος. Στο ίδιο χειρουργείο γίνεται και επέμβαση συμμετρίας στον άλλο μαστό για να αποκτήσουμε πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ Νipple Sparing

Αυτό το χειρουργείο γίνεται σε μικρoού ή σε μεσαίου μεγέθους μαστό με διατήρηση της άλω θηλαίας και θηλής, τοποθετώντας διατατήρα ή μόνιμο ένθεμα. Στην περίπτωση τοποθέτησης μόνιμου ενθέματος, το χειρουργείο γίνεται στον ίδιο χρόνο, αποφεύγοντας μία δεύτερη εγχείρηση. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται ταχεία βιοψία πίσω από τη θηλή για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει καρκίνος στην συγκεκριμένη περιοχή. Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από το σωματότυπο της γυναίκας.

ΑΜΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΗ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

Είναι η μαστεκτομή που πραγματοποιείται ύστερα από γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA1/BRCA2. Η προφυλακτική μαστεκτομή είναι η μοναδική μέθοδος που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Υπολογίζεται ότι η προφυλακτική μαστεκτομή μπορεί να μειώσει σε ποσοστό 90-100% τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού αν η χειρουργική επέμβαση γίνει από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού με ολική αφαίρεση του μαστικού αδένα.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι η μαστεκτομή skin sparing ή nipple sparing με άμεση αποκατάσταση στο ίδιο χειρουργείο ή με τη χρήση διατατήρων. Στην προφυλακτική μαστεκτομή δεν γίνεται βιοψία λεμφαδένα φρουρού.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΛΟΓΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ

Η αποκατάσταση του μαστού με αυτόλογους ιστούς (κρημνούς) ύστερα από μαστεκτομή, γίνεται χωρίς τη χρήση ενθεμάτων, αλλά ‘μεταφέροντας’ τους ιστούς της ίδιας ασθενούς από διάφορα σημεία του σώματος στο μαστό. Οι κρημνοί μπορούν να είναι μισχωτοί ή ελεύθεροι αγγειωμένοι. Στους ελεύθερους κρημνούς, με τη βοήθεια μικροσκοπίου, γίνεται αναστόμωση και συρραφή των αγγείων της δότριας περιοχής (π.χ της κοιλιακής περιοχής, του γλουτού) με της λήπτριας περιοχής του μαστού, στα έσω μαστικά ή θωρακοραχιαία αγγεία.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές αποκατάστασης με αυτόλογους ιστούς όπως:

ΤRAM (transverse rectus abdominis flap)

Latissimus dorsi από τη ραχιαία περιοχή

DIEP (deep inferior epigastric artery perforator flap)

SIEP (superficial inferior epigastric artery flap)

IGAP (inferior gluteal artery flap)

TUG (transverse upper gracilis flap)

Το μειονέκτημα αυτής της επέμβασης είναι το πολύωρο χειρουργείο (6-7 ώρες).

ΒΙΟΨΙΑ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ ΦΡΟΥΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Ο λεμφαδένας φρουρός στον καρκίνο του μαστού είναι ο πρώτος λεμφαδένας που υποδέχεται τη λέμφο από την προσβεβλημένη περιοχή του μαστού και τα πρώτα καρκινικά κύτταρα, όταν αποσπαστούν από τον όγκο.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί η Δρ. Γαλανού είναι οι ακόλουθες:

 • Ραδιοïσοτοπικά συμπλέγματα όπως το Tc99m με κολλοειδείς ουσίες. Αυτή η διαδικασία γίνεται στο τμήμα πυρηνικής ιατρικής την ίδια μέρα του χειρουργείου ή το απόγευμα της προηγούμενης μέρας. Η αναζήτηση του λεμφαδένα φρουρού γίνεται στο χειρουργείο με φορητό ανιχνευτή γ ακτινοβολίας.
 • Χρήση Iνδοκυανίνης (indocianine Green – ICG) με τη μέθοδο του φθορισμού (Fluorescence). Ο εντοπισμός του λεμφαδένα φρουρού γίνεται με τη χρήση ειδικής κάμερας.
 • Sentimag. To Sentimag χρησιμοποιεί ένα μαγνητόμετρο που συνδέεται σε μια ειδική γ probe κι ένα μαγνητικό ιχνηλάτη που αποτελείται από 60 nm νανοσωματίδια παραμαγνητικού οξειδίου του σιδήρου (SIENNA+). Είναι πιστοποιημένα CE. Η Dr. Γαλανού είναι από τους πρώτους χειρουργούς στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε αυτήν την τεχνική σε πολλές ασθενείς της με καρκίνο του μαστού στο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Κέντρο Regina Elena I.F.O της Ρώμης, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η Dr. Γαλανού δημοσίευσε αυτήν την πρωτοποριακή τεχνική σε επιστημονικό άρθρο σε ένα από τα καλύτερα διεθνή ιατρικά περιοδικά. Στόχος της είναι να μπορέσει να εφαρμόσει αυτήν την τεχνολογία και στην πατρίδα της.
  Εur J Cancer Care (Eng) 2017 Jul,26(4).doi10.1111/ecc.12385.Epub2015 Sep 14.
  The superparamagnetic iron oxide tracer: a valid alternative in sentinel node biopsy for breast cancer treatment.
  Carretta E2, Di Filippo F3 , Battaglia C4, Fustaino L1,  Galanou I3, Di Filippo S3, Rucci P2, Fantini MP2, Roncella M1.
  Author information
  1. Breast Cancer Center, University Hospital of Pisa, Pisa, Italy.
  2. Department of Biomedical and Neuromotor Sciences, University of Bologna, Bologna, Italy.
  3. Department of General and Breast Surgery, Regina Elena National Tumor Institute, Roma, Italy.
  4. Breast Surgery, Sanremo Civic Hospital, Sanremo, Italy.
 • Κυανές χρωστικές ουσίες όπως το isosulfan blue, patent blue V και blue de methylene

S.N.O.L.L (modified sentinel node and occult lesion localization technique)

Γίνεται με την ένεση ισοτόπου (nanocolloidal radiotracer) στις περιπτώσεις που έχουμε μη ψηλαφητούς όγκους. Με την ίδια μέθοδο εντοπίζουμε ταυτόχρονα τον μη ψηλαφητό όγκο και τον λεμφαδένα φρουρό.

ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣΧΑΛΗΣ

Είναι η αφαίρεση των λεμφαδένων της μασχαλιαίας κοιλότητας όταν η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού είναι θετική για μετάσταση ή όταν προεγχειρητικά έχουμε διηθημένους λεμφαδένες. Τοποθετείται σωλήνας παροχέτευσης κατά το χειρουργείο, για λίγες μέρες.