Καρκίνος και γονιμότητα

Μετά από χειρουργείο για καρκίνο του μαστού και μετά το τέλος των θεραπειών, η γυναίκα μπορεί να κάνει παιδί, ακόμη και οι γυναίκες με γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA. H εγκυμοσύνη μετά τον καρκίνο του μαστού δεν ευθύνεται σε περίπτωση ενδεχόμενης υποτροπής.

Αυτό έδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το IRCCS Policlinico San Martino της Γένοβα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ASCO (Society of Clinical Oncology). H έρευνα έγινε με την υποστήριξη της Fondazione Umberto Veronesi και με τη συμμετοχή 1252 ασθενών ηλικίας κάτω των 40 ετών με μετάλλαξη ΒRCA (811 BRCA1 , 430 BRCA2, 11 BRCA 1 και BRCA2) και με διάγνωση καρκίνου του μαστού (στάδιο Ι-ΙΙ) την περίοδο 2000-2012. 16% των γυναικών έμειναν έγκυες μετά το τέλος των θεραπειών. Το follow-up 8 ετών έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά στην πρόγνωση ανάμεσα στις γυναίκες που απέκτησαν παιδί και σε εκείνες που δεν απέκτησαν. Τα παιδιά που γεννήθηκαν ήταν υγιή. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Η απόκτηση ενός παιδιού μετά το τέλος των θεραπειών είναι εφικτή».

Μία γυναίκα με καρκίνο του μαστού μπορεί να προβεί σε κατάψυξη ωαρίων (egg freezing) πριν τις θεραπείες. Η κατάψυξη γίνεται ύστερα από ορμονική διέγερση των ωοθηκών και συλλέγονται τα ωάρια τα οποία καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Όταν είναι επιθυμητή η κύηση τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται από το σπέρμα του συντρόφου ή δωρητή σπέρματος. Το ποσοστό εγκυμοσύνης είναι υψηλό.