Καρκίνος του μαστού και Ψυχολογία Νεαρών Ασθενών

Καρκίνος του μαστού και Ψυχολογία

Καρκίνος του μαστού και Ψυχολογία Νεαρών Ασθενών

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του πρώτου έτους καταπολέμησης της νόσου στην ψυχολογική ευεξία?

Μια μελέτη ανέλυσε ένα δείγμα ασθενών μεταξύ 25 και 45 ετών. Μετά την επέμβαση για καρκίνο του μαστού από χειρουργό μαστολόγο, οι ασθενείς περνούν μια περίοδο κατά την οποία ορισμένες ψυχικές λειτουργίες φαίνονται λίγο «μπλοκαρισμένες». Ευτυχώς, αυτή είναι μια μεταβατική φάση που τείνει να επιλυθεί μέσα σε ένα χρόνο. Μαζί με την ανάκτηση της γνωστικής απόδοσης, το άγχος και η κατάθλιψη που συχνά υπάρχουν κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης μειώνονται με την πάροδο ενός έτους.

Καρκίνος του μαστού και Ψυχολογία: Επιπτώσεις

Ωστόσο, περίπου 5 στις 15 γυναίκες έχουν αγχώδεις διαταραχές και μία στις 12 έχουν κατάθλιψη ακόμη και μετά από 25 μήνες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Ογκολογικού Κέντρου Αναφοράς (CRO) του Αβιάνο (PN), η οποία ανέλυσε τις επιπτώσεις της νόσου στην ευημερία των ασθενών στην ηλικιακή ομάδα 25-45 ετών. Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών αυτών των γυναικών, προκειμένου να προσπαθήσουν να αποτρέψουν δύσκολες καταστάσεις, λόγω του ότι πολλές γυναίκες με καρκίνο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα και βασανίζονται από ανησυχίες σχετικά με τη φυσική τους εμφάνιση και τη διαχείριση των παιδιών.

Στόχος της μελέτης

Η μελέτη είχε ως στόχο να ελέγξει τον τρόπο που αλλάζουν τα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου. 106 ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου κλήθηκαν να συμπληρώσουν δύο ερωτηματολόγια, ένα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας για χειρουργική επέμβαση και ένα μετά από ένα χρόνο. Η ανάλυση των απαντήσεων έδειξε ότι οι ασθενείς είχαν μειωμένες νοητικές λειτουργίες αμέσως μετά τη διάγνωση. Οι απαντήσεις δείχνουν επίσης ότι οι γνωστικές λειτουργίες επιστρέφουν σιγά-σιγά στο φυσιολογικό καθώς οι μήνες περνούν. Η ψυχολογική δυσφορία, η οποία εκφράστηκε κυρίως σε αγχώδεις διαταραχές (αλλά και σε κατάθλιψη) ήταν κοινή, αλλά έτεινε να εξασθενεί μετά από 12 μήνες.

Ποσοστό της διαταραχής

Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει το τραύμα: το 18,9% των ερωτηθέντων εξακολουθούσε να έχει προβλήματα άγχους μετά από ένα χρόνο και το 6,6% παρουσίασαν κατάθλιψη. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται με την πάροδο του χρόνου από εξειδικευμένους ψυχολόγους για τον εντοπισμό περιπτώσεων στις οποίες η ψυχολογική δυσφορία φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα ή επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να παρέμβουν άμεσα.

Καρκίνος του μαστού και Ψυχολογία: Μετεγχειρητική Περίοδος

Είναι σαφές ότι η διάγνωση του καρκίνου και η διαχείριση της νόσου αντιπροσωπεύουν ένα τραύμα που μπορεί να έχει ισχυρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία των ασθενών. Η μελέτη CRO, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Cancer, επικεντρώθηκε σε ασθενείς που ηλικιακά είναι στη μέγιστη δημιουργική και παραγωγική ικανότητα και επιθυμούν να αφήσουν ένα ίχνος του εαυτού τους στον κόσμο και νιώθουν τη δυναμική αυτή να μειώνεται αισθητά σε τομείς όπως (εργασία, οικογένεια, κοινωνία). Αυτοί οι ασθενείς έχουν συσσώρευση άγχους και νιώθουν να εμποδίζεται η προσωπική τους ανάπτυξη. Ωστόσο, με την βοήθεια ενός ψυχολόγου, αυτό το τραύμα μπορεί να επιλυθεί.