Η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού μαστού – μαστολόγου σε πιστοποιημένο Κέντρο Μαστού Ευρωπαϊκού και διεθνούς προτύπου.

Η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού μαστού – μαστολόγου σε πιστοποιημένο Κέντρο Μαστού Ευρωπαϊκού και διεθνούς προτύπου.

Η χειρουργός μαστού- μαστολόγος Δρ. Ιωάννα Γαλανού έχει πολυετή εμπειρία στο διακεκριμένο και πιστοποιημένo Κέντρo Μαστού, στο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό κέντρο Regina Elena I.F.O στη Ρώμη (Clinical Trial Center) , ευρωπαϊκού και διεθνούς προτύπου, αντιμετωπίζοντας χειρουργικά πολυάριθμα περιστατικά καρκίνου του μαστού.

Τι σημαίνει Κέντρο Μαστού ῞Breast Unit῝;

  • Στα Κέντρα Μαστού η ασθενής με καρκίνο του μαστού συνοδεύεται από εξειδικευμένους επιστήμονες που έχουν εμπειρία και βαθιά γνώση στο αντικείμενο του καρκίνου του μαστού, ακολουθώντας ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
  • H ασθενής παρακολουθείται από ομάδα ιατρών (χειρουργό μαστού- μαστολόγο, ογκολόγο, ακτινολόγο, ακτινοθεραπευτή, διατροφολόγο, ψυχολόγο, παθολογοανατόμο) χωρίς να απαιτείται να τους αναζητήσει η ίδια.
  • Η μονάδα μαστού έχει υψηλό επίπεδο οργάνωσης με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και γίνεται συνεχής ενημέρωση του προσωπικού για εξελιγμένες θεραπείες και τεχνικές.
  • Υπάρχει συμμετοχή των ιατρών σε κλινικές μελέτες εφαρμόζοντας τις πιο εξελιγμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
  • Άμεση διάγνωση, θεραπεία, χειρουργική επέμβαση και μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Τι μπορεί να προσφέρει το Κέντρο Μαστού;

Για μία γυναίκα χωρίς καρκίνο του μαστού και χωρίς κληρονομικότητα μπορούν να γίνουν

  • Πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού ενθαρρύνοντας τη γυναίκα στην απόκτηση σωστού τρόπου ζωής μέσω ενημερωτικών δραστηριοτήτων.
  • Μαστολογική εκτίμηση με διαγνωστικές εξετάσεις όπως π.χ. μαστογραφία, υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία. Τα μηχανήματα πρέπει να είναι υψηλής τεχνολογίας και οι ακτινοδιαγνώστες εξειδικευμένοι στο αντικείμενο του μαστού.

Για μία γυναίκα χωρίς καρκίνο του μαστού αλλά με υψηλό κίνδυνο κληρονομικότητας

  • Είναι απαραίτητο το γενετικό counselling για την πρόωρη διάγνωση και η ύπαρξη ψυχολογικής υποστήριξης.

Για μία γυναίκα με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο

  • Ολοκληρωτική φροντίδα της ασθενούς, από τη διάγνωση έως και τη θεραπεία, ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους.

Για μία γυναίκα με καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο

  • Λαμβάνονται αποφάσεις, μετέπειτα ογκολογικού συμβουλίου από εξειδικευμένους επιστήμονες, για την εξατομικευμένη θεραπεία της ασθενούς.
  • Δίνονται άμεσα λύσεις σε τυχόν επιπλοκές.

Οι αποφάσεις για την ογκολογική θεραπεία, τη χειρουργική ογκολογία και αποκατάσταση του μαστού, την ακτινοθεραπεία , των ακτινολογικών εξετάσεων λαμβάνονται από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων με μεγάλη εμπειρία στον μαστό.

 

Γιατί είναι σημαντικό μία γυναίκα με καρκίνο του μαστού να θεραπεύεται σε ένα Kέντρο Μαστού και να χειρουργείται από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού?

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου ανάμεσα στις ηλικίες 35-50 ετών. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι γυναίκες που θεραπεύονται σε πιστοποιημένες μονάδες μαστού από εξειδικευμένους επιστήμονες , έχουν πιο υψηλά ποσοστά επιβίωσης (18% ) σε σύγκριση με τις γυναίκες που θεραπεύονται σε μη πιστοποιημένα κέντρα.

 

 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Vrijens F, Stordeur S, Beirens K, Devriese S, Van Eycken E, Vlayen J. Effect of hospital volume on processes of care and 5-year survival after breast cancer: a population-based study on 25000 women. Breast. 2012 Jun;21(3):261-6.

A.R. M. Wilson, L. Marotti, S. Bianchi et al “The requirements of a specialist Breast Centre” EJC (2013) 49, 3579-3587 Blamey RW, Cataliotti L, EUSOMA: The requirements of a specialist breast unit (revised version);in Perry N (ed)