ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Μεταξύ των λέξεων ενάντια στον καρκίνο του μαστού υπάρχει μία πολύ απλή: Άσκηση. Τα πλεονεκτήματα της σωματικής άσκησης ενάντια στον καρκίνο του μαστού είναι πλέον επίσημα από την European Breast Cancer Conference. Η σωματική άσκηση με σταθερότητα μειώνει σε ένα ποσοστό 12% τον κίνδυνο να νοσήσετε από καρκίνο του μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία και ανεξάρτητα από το σωματικό σας  βάρος. 37 διαφορετικές επιστημονικές έρευνες τα τελευταία 27 χρόνια έδειξαν τα πλεονεκτήματα της σωματικής άσκησης  και την αντικαρκινική της δράση.

ΓΙΑΤΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

Η σωματική άσκηση βοηθάει:

  • Στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια στην αντιμετώπιση των καρκίνων
  • Στον μεταβολισμό που συνδέεται με την ινσουλινοαντίσταση
  • Στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και στα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Συνήθως όποιος αθλείται τείνει να έχει υγιή ζωή χωρίς κάπνισμα και χρήση αλκοόλ.

ΠΟΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΜΕ

Η καλύτερη σωματική άσκηση είναι η αερόβια που ασκείται όλο το σώμα όπως για παράδειγμα: τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία.

 

ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

Πρέπει η σωματική άσκηση να «χορηγείται» σαν το φάρμακο όπως η δραστική ουσία του φαρμάκου, η διάρκεια της θεραπείας και η δοσολογία. Γενικά προτείνουμε  30 λεπτά σωματική άσκηση αερόβια  την ημέρα για τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα μέτριας έντασης.

 

ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Δυστυχώς όχι πολλοί άνθρωποι εξασκούν τον αθλητισμό γιατί δηλώνουν ότι ο αθλητισμός κουράζει. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι πιο δύσκολη από το να τους χορηγείται ένα χάπι. Όταν κάποιος νιώθει καλά υποβιβάζει  τα πλεονεκτήματα της σωματικής άσκησης.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα των ερευνών είναι ότι τα πλεονεκτήματα της σωματικής άσκησης είναι ανεξάρτητα από την ηλικία των γυναικών και το     « curriculum άθλησης».

Για αυτό μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να αθλείστε!

 

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ  ΕΧΟΥΝ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ?

 

Οι  καρκινοπαθείς έχουν σημαντικό όφελος από την σωματική δραστηριότητα κατά την διάρκεια και μετά το τέλος της αντικαρκινικής θεραπείας. Η επιτροπή ειδικών σύνταξης των οδηγιών της Αμερικάνικης Αθλητιατρικής Εταιρείας (ACSM) κατέληξε στο γενικό συμπέρασμα ότι η άσκηση είναι ασφαλής και πρόσφορος συμπληρωματική θεραπεία στον καρκίνο με εφαρμογές κατά την διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας όσο κατά την αποθεραπεία. Οι συστάσεις αυτές είναι σε απόλυτη συμφωνία με εκείνες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ASCO).

Δείτε τα πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης για καρκινοπαθείς στις παρακάτω κατευθυντήριες οδηγίες.

 

Σημαντικές Κατευθυντήριες οδηγίες   θεραπευτικής άσκησης Υπουργείου Υγείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού

 

https://www.moh.gov.gr/articles/kentriko-symboylio-ygeias-ndash-kesy/kateythynthries-odhgies/5887-h-therapeytikh-askhsh-ws-symplhrwmatikh-therapeia-kateythynthries-odhgies?fdl=14194