Μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

μύθοι για τον καρκίνο μαστού

Μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις πιο θανατηφόρες νόσους. Για να τον καταπολεμήσετε, πέρα από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, απαιτείται να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά αυτού του αντιπάλου. Υπάρχουν πολλοί λανθασμένοι μύθοι που περιβάλλουν τον καρκίνο του μαστού. Η ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του πραγματικού του χαρακτήρα.

Μύθοι για τον καρκίνο μαστού

  • Το τραύμα, ο πόνος και το πρήξιμο του μαστού είναι οι τρεις πρώτοι παράγοντες που θεωρούνται, περισσότερο από άλλους, υπεύθυνοι για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Γενικά, οι αρχικές μορφές του καρκίνου του μαστού δεν προκαλούν πόνο. Συνήθως ο πόνος σχετίζεται με φυσικές αλλαγές στις ορμόνες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και μόνο σπάνια, στο 0,4% των περιπτώσεων, με κακοήθεις αλλοιώσεις. Το ίδιο πρέπει να ειπωθεί και για τον τραυματικό πόνο, ο οποίος είναι συχνά η συνέπεια (και όχι η προέλευση) της ανακάλυψης ενός τραυματισμού που στην πραγματικότητα υπήρχε ήδη.
  • Η ινοκυστική μαστοπάθεια, ειδικά μεταξύ 25 και 45 ετών, δεν αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.
  • Τα ενθέματα στο μαστό μετέπειτα πλαστικής χειρουργικής δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.
  • Η αναρρόφηση βελόνας σε περίπτωση κυτταρολογικής εξέτασης FNA ή σε περίπτωση βιοψίας με ιστολογική ταυτοποίηση σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, αλλά αντιθέτως είναι απαραίτητες επεμβατικές εξετάσεις για την ταυτοποίηση του καρκίνου του μαστού πριν το χειρουργείο και για την σωστή αντιμετώπισή του.
  • Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στους δείκτες CEA και CA 15.3 για έγκαιρη διάγνωση, καθώς η αύξηση σχετίζεται μόνο όταν η νόσος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
  • Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρήση αποσμητικών ή η αποτρίχωση μασχάλης σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξω; Ποια είναι τα σημάδια που μπορεί να σας κάνουν να υποψιάζεστε την παρουσία καρκίνου?

Ένα νέο εξόγκωμα στο στήθος ή τη μασχάλη, ένα ψηλαφητό εύρημα, ένας ερεθισμός του δέρματος του μαστού ή μια ερυθρότητα στην περιοχή της θηλής ή αλλαγή της θηλής είναι σημαντικά. Ακόμη, μια αλλαγή στο μέγεθος και στο σχήμα του μαστού μπορεί να αποτελούν και αυτά σημάδια.

Αν και υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον καρκίνο του μαστού, αυτό που πάντα συνιστάται είναι η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη με την μαστολογική εξέταση και ψηλάφηση από εξειδικευμένο μαστολόγο- χειρουργό μαστού και των τακτικών υπερηχογραφημάτων και μαστογραφικών εξετάσεων.